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QUESTION PRESENTED

Titles II and XVI of the Social Security Act define disability as the "inability to
engage in any substantial gainful activity by reason of any medically determinable
physical or mental impairment which can be expected to result in death or which
has lasted or can be expected to last for a continuous period of not less than 12
months." 42 U.S.C. 423(d)(1)(A); 42 U.S.C. 1382c(a)(3)(A). The Act further
provides that a claimant "shall be determined to be under a disability only if his
physical or mental impairment or impairments are of such severity that he is not
only unable to do his previous work but cannot, considering his age, education, and
work experience, engage in any other kind of substantial gainful work which exists
in the national economy." 42 U.S.C. 423(d)(2)(A); 42 U.S.C. 1382c(a)(3)(B). Under
the Act, "work which exists in the national economy" means "work which exists in
significant numbers either in the region where such individual lives or in several
regions in the country ."  42 U.S.C. 423(d)(2)(A); 42 U.S.C. 1382c(a)(3)(B). The
question presented is: 

Whether the Commissioner of Social Security may determine that a claimant is not
"disabled" within the meaning of the Act because the claimant remains physically
and mentally able to do her previous work, without considering whether that
particular job exists in significant numbers in the national economy. 
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